wersja polska english version deutsche Webseite Русская версия

KLUB PODRÓŻNIKÓW

Rejestracja! Dołącz do Klubu!

Herbata Masala to idealnie dobrana mieszanka ciemnej herbaty Assam i świeżych, aromatycznych przypraw: kardamon, cynamon, imbir, mięta, czarny pieprz, trawa cytrynowa, gałka muszkatołowa i goździki.
Society MASALA Tea ma silne właściwości pobudzające i jest świetną alternatywą dla kawy. Ten energetyzujący, aromatyczny i rozgrzewający napój ma również dobry wpływ na serce i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

 

Oferujemy herbatę SOCIETY MASALA TEA
w torebkach 100 g w promocyjnej cenie - 12,90 zł/szt.


SOCIETY MASALA TEA

Jako jedyni w Polsce oferujemy najwyższej jakości granulowaną Masalę produkowaną w Indiach. Jej skuteczność i smak przetestowaliśmy na setkach uczestników festiwali podróżniczych, którzy ustawiali się po nią w długich kolejkach. Teraz każdy może odkryć niepowtarzalne walory tego pożywnego, relaksującego i działającego na zmysły napoju w domowym zaciszu.


JAK ZAMÓWIĆ MASALĘ ?

  • Wypełniając formularz na naszej stronie - LINK
  • Klikając kup teraz” na naszej aukcji w serwisie Allegro:
    TOREBKI 100 g
  • Pisząc pod adres: smaki.swiata@arsobatravel.pl lub dzwoniąc pod nr. tel. : +48 731 607 788

 

SKĄD SIĘ WZIĘŁA MASALA ?
Jednymi ze znaków rozpoznawczych Indii od zawsze były znakomite przyprawy korzenne oraz rozległe plantacje herbaciane. Nic więc dziwnego, że Hindusi połączyli te dwa dobra narodowe tworząc jedyną i niepowtarzalną herbatę Masala. Na jej bazie od wielu lat przygotowują swój specyficzny napój - Masala Chai.

Jest wiele teorii na temat genezy herbaty Masala. Najpopularniejsza pochodzi z czasów kolonialnych. Anglicy w zakładach przemysłowych zatrudniających Hindsów wprowadzili przerwy na herbatę. Podawano ją jednak na modłę brytyjską - z mlekiem i cukrem. Hinduscy handlarze, chcąc zaoszczędzić zmieniali proporcje zastępując część liści rodzimymi orientalnymi przyprawami. Taki brytyjsko-hinduski kompromis przyjął się doskonale.

JAK PIĆ MASALĘ ?
Herbatę SOCIETY MASALA TEA można pić w „europejski” sposób, po prostu zalewając granulki wodą o temperaturze ok. 80°C i według własnych preferencji dodając cukru i mleka. Można też przygotować tradycyjny indyjski Masala Chai. Wówczas trzeba zadać sobie trochę więcej trudu i herbatę ugotować dodając mleko i dużą ilość cukru. Po kwadransie możemy cieszyć się pysznym, rozgrzewającym napojem.

Tak przygotowana Masala jest wszechobecna w Indiach i krajach arabskich, ale dużą popularność zyskała też w Europie i Ameryce Północnej.

W dosłownym tłumaczeniu Chai to zaparzona lub ugotowana herbata. Masalą nazywana jest natomiast mieszanka przypraw korzennych.